HACCP Brăila efectuează analiza pericolelor pentru siguranța alimentară pentru a minimiza riscurile pentru consumatori atunci când vine vorba de alimentele pe care le consumă.
Planul HACPP al fiecărei companii trebuie verificat și validat. Acest lucru asigură că planul este eficient în prevenirea pericolelor.
HACCP Brăila sau Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control Brăila
Prima parte a unui plan elaborat de HACCP Brăila se referă la evaluarea proceselor unei afaceri alimentare și la identificarea locurilor în care pot fi introduse pericole.
Pericolele pot fi biologice, chimice, fizice sau alergene.
- Un pericol biologic este ceva, cum ar fi contaminarea bacteriană sau virală, care ar provoca o boală alimentară, de exemplu E. coli sau salmonella.
- Un pericol chimic este un pericol în care o substanță chimică ar putea contamina alimente, cum ar fi un produs de curățare utilizat pe o suprafață.
- Un pericol fizic ar putea fi acolo unde părți ale mașinilor sau uneltelor ar putea contamina alimente, cum ar fi fragmente de metal sau plastic.
- Un pericol alergenic se referă la contaminarea prin prezența nedorită a alergenilor.
Principalii alergeni alimentari, etichetați pe ambalaje
Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) respectă cerințele UE de etichetare a alimentelor care precizează 14 alergeni alimentari principali care trebuie etichetați pe ambalaj.
Acestea sunt țelina, cerealele care conțin gluten, crustacee, ouă, pește, lupin, lapte, moluște, muștar, nuci, arahide, semințe de susan, soia și dioxid de sulf/sulfiți (la anumite concentrații).
Specialiștii HACCP Brăila efectuează analiza pericolelor folosind cunoștințele și experiența în acest sens.
Odată ce pericolele au fost identificate, următorul pas este evaluarea pericolului și a riscurilor potențiale ale acestuia. Acest lucru ajută la determinarea severității riscului de la un pericol.
Recomandările HACCP Brăila pentru întocmirea planului de siguranță alimentară
- Identificați punctele critice de control
Odată ce toate pericolele au fost identificate și analizate de experții HACCP Brăila, următorul pas este identificarea CCP-urilor.
CCP-urile sunt puncte în care un pericol trebuie controlat deoarece prezintă un risc. La fiecare CCP, ar trebui să existe măsuri preventive pentru a preveni apariția pericolului.
Aceasta poate însemna că temperaturile, timpul, pH-ul sau anumite proceduri sunt monitorizate fie de către mașină, fie de către indivizi.
- Stabiliți limite critice
Următorul pas este stabilirea limitelor critice pentru controlul pericolului. Pentru unele elemente, pot exista limite de reglementare, cum ar fi temperaturile de depozitare a alimentelor.
Fiecare CCP trebuie să aibă o limită atașată, de exemplu un timp specific, un nivel de pH, un nivel de clor, un nivel de sare sau o temperatură.
Dacă limita critică este depășită, acțiunile corective sunt esențiale pentru a menține controlul asupra produsului.
- Stabiliți un sistem de monitorizare
După stabilirea punctelor și limitelor critice de control este necesar un sistem de monitorizare eficient, altfel nimeni nu ar ști dacă limitele critice au fost depășite.
O afacere trebuie să implementeze un sistem eficient de monitorizare a limitelor pentru a demonstra că toate procedurile sunt controlate eficient.
- Stabiliți acțiuni corective
Dacă o limită critică este depășită sau nu este îndeplinită, planul întocmit de echipa HACCP Brăila subliniază ce trebuie să se întâmple în continuare pentru a o corecta.
Orice acțiune corectivă trebuie să asigure că orice produs sau aliment este îndepărtat și nu trece la următoarea etapă de procesare.
În acest moment, acțiunile corective ar trebui să includă și analizarea modului în care a apărut problema și remedierea cauzei problemei.
Acțiunile corective trebuie să controleze ceea ce este produs și eliberat, precum și să împiedice situația să se repete.
- Stabiliți proceduri de păstrare a înregistrărilor
Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie să țină înregistrări exacte pentru a dovedi că toate limitele lor critice au fost monitorizate și îndeplinite și că sistemul lor de producție este bine controlat.
Există cerințe de reglementare în anumite domenii pentru acest lucru.
- Stabiliți proceduri de verificare
Produsul final trebuie testat pentru a verifica dacă toate controalele sunt eficiente. De asemenea, este important ca măsurile de păstrare a evidențelor să fie verificate și monitorizate.
Aflați informații detaliate de la specialiști
Prin implementarea unei strategii de monitorizare riguroasă, organizațiile pot identifica rapid orice abateri de la standardele HACPP și pot interveni prompt pentru a le corecta.
Astfel, riscul contaminării alimentelor și al altor incidente neplăcute poate fi minimizat, asigurându-se siguranța și calitatea produselor alimentare pentru consumatori.
Pentru informații detaliate, contactați inspectorii HACCP Brăila accesând pagina de contact a site-ului ssm-ssm.ro!