SSM Balotești are ca principal obiectiv securitatea și sănătatea în muncă. Sănătatea este cel mai important instrument pentru viața oamenilor. Muncitorii sunt expuși zilnic riscurilor la locurile de muncă, în funcție de meseriile pe care le practică. Cea mai eficientă măsură de a gestiona riscurile este implicarea tuturor angajaților în prevenirea pericolelor.
SSM Balotești se implică, alături de angajatori!
Gestionarea riscurilor are ca scop evitarea suprasolicitării și epuizării lucrătorilor. Gravitatea incidentelor diferă în funcție de specificul activităților prestate. SSM Balotești enumeră câteva măsuri de gestionare necesare:
-folosirea echipamentului de siguranță specific locului de muncă:
-evitarea expunerii la substanțe chimice sau substanțe periculoase;
-introducerea și respectarea pauzelor regulate în timpul activităților;
-îmbunătățirea procedurilor SSM Balotești pentru a fi în conformitate cu legislația (Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă) și pentru a menține personalul unității în siguranță.
Exemplu de riscuri și pericole:
Căderea de la înălțimi
Aproape jumătate dintre incidentele raportate au implicat căderi de la înălțime. Cele mai multe sunt căderile de pe scări, urmate de căderile de pe acoperișuri. SSM Balotești a înregistrat căderi de pe schele, din camioane, macarale, turnuri, balcoane. Platformele de lucru ridicate, semiremorcile sau camioanele sunt și ele cauze ale căderilor de la înălțime.
Căderi sau alunecări
În construcții, un număr mare de incidente îl reprezintă căderile, împiedicările sau alunecările. Dezordinea la locul de muncă poate fi una dintre cauze. Riscul uriaș al căderilor poate fi ușor prevenit prin păstrarea atenției.
Stresul corporal
Factorii de stres corporal reprezintă riscuri comune pentru siguranța lucrătorilor din diferite medii. Cauzele principale sunt manipularea, transportul sau ridicarea de obiecte grele, rezultând răniri la gât, spate sau umeri.
Lovituri provocate de obiecte în mișcare
Aceste pericole sunt provocate de obiectele în mișcare, care cad de la diverse înălțimi: țevi mari, ferestre, plăci metalice sau chiar unelte. Este obligatorie purtarea echipamentului de protecție pentru îndepărtarea acestor pericole. SSM Balotești vă asigură de conformitatea echipamentelor comercializate prin intermediul magazinelor de profil.
Incidente cu vehicule
Incidentele cu vehicule sunt foarte des întâlnite. În afara pericolului de rănire, apare decesul persoanelor, în procent destul de mare. Accidentele în care sunt implicate vehicule sunt principala cauză a deceselor în industria construcțiilor.
Pierderea auzului
Ca urmare a expunerii timp îndelungat la zgomote puternice, poate apărea pericolul de pierdere a auzului. Tot în industria construcțiilor sunt înregistrate cele mai multe incidente de acest fel. Pentru evitarea pierderii permanente a auzului este recomandată purtarea căștilor de urechi sau a dopurilor.
Șocurile electrice
Cel mai obișnuit pericol este șocul electric sau arsurile provocate de lucrul cu piesele sub tensiune. Fără o pregătire specializată, este interzisă expunerea la electricitate.
Expunerea chimică
Manipularea substanțelor chimice puternice poate fi dăunătoare sănătății oamenilor. Soluțiile dure de curățare, adezivii, pot provoca stări de amețeală, dureri de cap sau stări de vomă. Expunerea îndelungată la substanțele chimice poate afecta sănătatea pe termen lung, fiind una dintre cauzele apariției cancerului. Lucrul cu substanțe precum cimentul poate duce la arsuri sau probleme grave ale pielii.
Expunerea la flacără deschisă
Meseriile care implică lucrul cu echipamente de sudură sau cu echipamente care produc scântei sunt predispuse la riscul crescut de incendiu. Pe timpul sezonului cald, acest risc înregistrează o creștere semnificativă din cauza temperaturilor atmosferice crescute. O evaluare a riscurilor este eficientă atunci când manipulați echipamente care prezintă un pericol mare de incendiu.
Boli legate de azbest
Inspirarea aerului care conține praf de azbest reprezintă un risc major pentru sănătate. Este obligatorie întocmirea unui plan de gestionare a azbestului pentru a minimiza riscul apariției cancerului uman.
Sindromul vibrației brațelor
Acest sindrom apare la muncitorii care manipulează frecvent unelte și mașini electrice de mână sau ghidate manual. Simptomele sunt furnicături și amorțeală la degete, pierderea forței în brațe sau colorarea vârfurilor degetelor în alb sau roșu atunci când sunt umede.
Stres, depresie, anxietate
Un număr destul de mare de muncitori acuză stări de stres, depresie sau anxietate. Acest risc poate fi redus la minimum prin respectarea pauzelor regulate. Măsurile de securitate și sănătate în muncă prevăd măsuri de prevenire a oricăror incidente.
Măsuri de siguranță de la SSM Balotești
Cunoașterea riscului posibilelor incidente vă garantează securitatea și sănătatea. Datorită programelor de instruire organizate de SSM Balotești, majoritatea riscurilor pot fi reduse semnificativ.
Respectați măsurile SSM pentru a proteja personalul și afacerea dumneavoastră!
Contactați echipa noastră de specialiști pentru a rămâne în siguranță!