SSM Adjud vă avertizează că, indiferent de numărul de angajați dintr-o unitate, aveți obligația de a respecta prevederile legale referitoare la apărarea împotriva incendiilor. Legea nr.307/2006 se aplică tuturor locurilor de muncă și impune angajatorilor să ofere programe de formare în conștientizarea pericolelor provocate de incendii pentru toți angajații.
Măsuri de precauție recomandate de SSM Adjud
Îmbunătățirea securității și sănătății în muncă nu trebuie făcută cu cheltuieli mari. SSM Adjud vă spune că prevenirea accidentelor și a incendiilor este o măsură de precauție simplă și este de preferat în locul unui accident care ar costa mult mai mult organizațiile. Importanța primului ajutor nu poate fi subestimată. Fiecare angajator are obligația de a face o evaluare a nevoilor de prim ajutor (SSM Adjud vă oferă programe de instruire pentru primul ajutor). Trebuie respectate cerințele în funcție de specificul fiecărui loc de muncă. Acordarea primului ajutor înseamnă furnizarea unui tratament de urgență și suport de viață oricărei persoane care suferă un accident de muncă.
Trusa de prim ajutor și tipurile de stingătoare
SSM Adjud vă poate pune la dispoziție achiziționarea materialelor medicale, conforme cu legislația în vigoare, precum și stingătoare de incendii sigilate din fabrică, pentru eliminarea incendiilor lichide și electrice.
Trusa pentru spălarea ochilor
Aceste truse conțin soluții pentru spălare sterilă a ochilor, pe lângă alte consumabilele medicale întâlnite. Sunt ideale pentru unitățile unde sunt folosite substanțe chimice, în ateliere de tâmplărie, prelucrarea metalului sau a sticlei sau în unități școlare.
Trusa pentru arsuri
În conținutul acestor truse găsiți consumabile necesare tratării arsurilor, pentru calmarea durerilor, dar și pentru reducerea riscului de apariție a cicatricilor. Pentru sterilizarea zonelor cu piele arsă găsiți pansamente speciale pentru arsuri și gel pentru calmarea durerilor la nivelul pielii. Sunt ideale în mediile unde sunt preparate alimente (bucătării).
Geanta de transport
Este utilizată pentru transportul materialelor necesare la locul accidentului. Pot avea forma pungilor sau a cutiilor de plastic rezistente. Montarea lor pe perete, în locuri vizibile, oferă accesul rapid în caz de urgență.
Cum se păstrează trusele de prim ajutor
-un loc răcoros și uscat este ideal pentru amplasarea truselor;
-toți angajații trebuie să știe de existența lor și să le poată accesa ușor;
-verificați periodic termenul de garanție, întrucât anumite soluții pot expira;
-după utilizarea unui anumit articol din trusă este necesară înlocuirea cât mai repede posibil.
SSM Adjud vă poate oferi și alte informații despre utilizarea truselor de prim ajutor, dar și despre achiziționarea acestora.
Eficiența folosirii stingătoarelor
Punerea în pericol a vieții angajaților și a forțelor de intervenție poate să fie sancționată aspru, conform Hotărârii nr.915/1015. Nerespectarea cerințelor de securitate la incendiu poate avea ca urmare oprirea funcționării organizațiilor sau a amenajărilor din preajmă. Aveți obligația ca, în cazul unui incendiu, să limitați propagarea focului și a fumului la locul de muncă sau în vecinătatea acestuia. O metodă eficientă este utilizarea stingătoarelor proiectate pentru combaterea anumitor tipuri de incendii.
Stingătoare cu apă
- Sunt folosite pentru a combate incendiile provocate de hârtie, lemne sau textile.
- Toate tipurile de stingătoare cu apă au etichetă roșie.
Stingătoare cu spumă
- Sunt folosite pentru stingerea incendiilor lichide, provocate de benzină sau motorină, sau a celor provocate de arderea lemnului.
- Stingătoarele cu spumă au o etichetă crem.
Stingătoare cu pulbere
- Sunt cel mai des folosite la stingerea incendiilor care implică echipamente electrice. Dezavantajul utilizării este acela că reduc vizibilitatea, pot crea probleme de respirație. Nu sunt folosite în interiorul clădirilor decât în cazul în care nu există alternativă.
- Stingătoarele cu pulbere au o etichetă albastră.
Stingătoare cu dioxid de carbon (CO2)
- Sunt ideale pentru locurile cu multe echipamente electrice. Acestea nu lasă reziduuri și pot fi folosite și la incendiile provocate de lichide inflamabile (parafina sau benzina). Stingătoarele cu CO2 funcționează prin sufocarea focului, întrerupând alimentarea cu aer.
- Stingătoarele cu dioxid de carbon (CO2) au o etichetă neagră.
Stingătoarele chimice umede
- Sunt potrivite pentru stingerea incendiilor care implică uleiuri și grăsimi. Pot fi utilizate și la stingerea celor provocate de lemn, hârtie, țesuturi sau lichide inflamabile.
- Stingătoarele chimice umede au o etichetă galbenă.
Consiliere pentru bunăstarea la locul de muncă
Reglementările privind securitatea, sănătatea și bunăstarea la locul de muncă vă ajută angajații să fie conștienți de riscurile posibile.
SSM Adjud vă oferă consiliere pentru a înțelege ce trebuie făcut pentru a preveni apariția unui incendiu, oferindu-vă noțiuni despre protocolul stingerii acestuia.
Contactați echipa SSM Adjud pentru a obține informații despre instrucțiunile și instruirea personalului!