HACCP Brăila

Specialiștii HACCP Brăila verifică alimentele
Specialiștii HACCP Brăila verifică alimentele

HACCP Brăila (prin intermediul specialiștilor) aduce în discuție evenimentele nefericite care pot conduce la necesitatea retragerii sau rechemării produselor alimentare de la consum.

Atunci când are loc o eroare umană sau o introducere accidentală a unui alergen, prima măsură este notificarea imediată a tuturor părților implicate în procesul de producție și distribuție alimentară.

HACCP Brăila sau Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control Brăila 

Uneori, în ciuda eforturilor de a menține siguranța alimentelor, comunicarea se întrerupe sau are loc un incident din cauza unei erori umane sau a introducerii accidentale a unui alergen.

În acest caz, produsele trebuie retrase (scoase din lanțul de aprovizionare) sau rechemate (scoase din aprovizionare), iar un avertisment suplimentar este transmis consumatorilor:

-fie să returneze produsele;

-fie să distrugă articolele.

În ciuda riguroaselor eforturi depuse pentru a menține siguranța alimentelor, specialiștii HACCP Brăila spun că există momente când:

-comunicarea între diferitele etape ale lanțului de producție alimentară este susceptibilă la întreruperi;

-pot apărea incidente din cauza unor erori umane sau a introducerii accidentale a alergenilor.

Comunicarea rapidă și transparentă este esențială pentru a permite intervenții eficiente și pentru a preveni expunerea consumatorilor la riscuri nedorite.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Planuri de trasabilitate și rechemare

Această acțiune se desfășoară în conformitate cu un plan bine stabilit, care implică monitorizarea și raportarea continuă a situației.

Experții HACCP Brăila menționează că, în unele cazuri, retragerea poate fi selectivă, afectând doar anumite loturi sau produse identificate ca având potențial de risc.

  • Rechemarea produselor, pe de altă parte, implică informarea publicului larg cu privire la potențialul pericol și solicitarea returnării sau eliminării produselor din posesia consumatorilor.

Acest proces este, de asemenea, susținut de campanii de comunicare eficiente și de canale dedicate pentru raportarea incidentelor.

HACCP Brăila se implică în siguranța alimentară

În ambele cazuri, autoritățile de reglementare și organizațiile de siguranță alimentară desfășoară un rol crucial în coordonarea eforturilor și în asigurarea respectării standardelor de siguranță.

Retragerea sau rechemarea produselor reflectă un angajament ferm față de siguranța alimentelor și demonstrează responsabilitatea industriei alimentare față de bunăstarea consumatorilor.

Acest lucru ar fi făcut pentru a proteja publicul de un produs care nu este adecvat, cum ar fi neetichetat cu avertismentele corecte privind alergenii.

  • Întreprinderile alimentare trebuie să poată identifica: furnizorii de alimente, animale producătoare de alimente, orice altă substanță care ar putea fi încorporată în alimente.
  • De asemenea, ar trebui să poată trimite aceste informații autorităților, dacă este necesar, explică echipa de specialiști HACCP Brăila.

Aceasta înseamnă că trebuie să aibă sisteme pentru a urmări ingredientele și a înțelege rolul lor în lanțul de aprovizionare. Acest lucru este cunoscut sub numele de trasabilitate.

Asigurarea integrității lanțului de aprovizionare

Scopul trasabilității este de a ajuta la rechemarea oricăror articole care nu respectă Legea privind siguranța alimentară.

Aceasta ar include alimente care nu sunt sigure pentru consumul uman din cauza contaminanților sau alimente care sunt etichetate incorect într-un mod care induc în eroare sau care au alergeni etichetați incorect.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară ar trebui să fie contactată în cazul în care un produs trebuie rechemat, iar specialiștii HACCP Brăila vă pot ajuta cu procedura.

Un plan de retragere intră în vigoare atunci când:

  • Alimentele sunt considerate de către operator ca fiind nesigure (din cauza unui eveniment în orice etapă a lanțului de aprovizionare).
  • Mâncarea este în afara controlului imediat al operatorului inițial (însemnând că a fost deja distribuită sau expediată și nu mai dețin posesia sau controlul articolelor).

Asigurați-vă că:

-aveți un plan eficient și clar în vigoare în cazul în care un produs trebuie rechemat din cauza unor probleme legate de alergen;

-oricine este implicat își înțelege rolurile și responsabilitățile.

Minimizați riscurile pentru consumatori

Prin implementarea planurilor HACCP Brăila, puteți oferi consumatorilor posibilitatea de a lua decizii mai sigure și mai informate și de a reduce riscul apariției unei reacții alergice.

Pentru a ajuta persoanele cu alergii severe să facă alegeri sigure și sensibile în privința alimentelor, este vital ca toate întreprinderile alimentare (inclusiv producătorii, vânzătorii, restaurantele și cafenelele) să:

-cunoască alergenii;

-să lucreze într-un mod care respectă legislația alimentară, etichetarea alergenilor și cele mai bune practici de siguranță alimentară.

Evitați provocarea de panică inutilă sau risipa de produse prin externalizarea serviciilor privind siguranța alimentară către inspectorii HACCP Brăila!