În orice domeniu ai lucra, cu siguranță ai interacționat cel puțin o dată cu un inspector SSM. Rolul lor poate să fie definitoriu atunci când vine vorba despre siguranța în muncă și felul în care regulile și legislația sunt urmate.
Și poate, cu fiecare întâlnire de acest gen, te-ai gândit oare de ce competențe are nevoie o persoană pentru a ajunge să lucreze în acest domeniu sau care este salariul unui inspector SSM.
Pentru prima întrebare ai ajuns la locul potrivit, deoarece azi îți spunem o parte dintre competențele și aptitudinile pe care un inspector SSM trebuie să le aibă pentru a-și putea duce munca la bun sfârșit.
Ca să ajungi să lucrezi în acest domeniu, uneori foarte provocator, nu este neapărată nevoie să urmezi cursuri de lungă durată. Poți să apelezi la unele de formare profesională care vin cu marele plus că sunt livrate de persoane care lucrează deja în domeniu și care pot să împărtășească din experiența pe care au acumulat-o de-a lungul timpului.
Atribuțiile pe care o persoană care lucrează în domeniul SSM țin, atât de partea legală a țării în care își desfășoară activitatea, cât și de particularitățile fiecărui domeniu cu care interacționează.
Abilități pe care un inspector SSM trebuie să le aibă
Ordinea în care le expunem este una aleatorie, deoarece este bine ca fiecare inspector să aibă cât mai multe dintre acestea.
1. Cunoștințele de legislație și reguli în SSM sunt obligatorii și este de la sine înțeles cât de importante sunt. Acestea, însă, nu se limitează la cele ale României, ci trec granițele și trebuie să cunoști și directivele europene. Mai mult decât atât, având în vedere că aceste reguli și legi se schimbă, trebuie să fii mereu la curent cu noutățile și să le transmiți partenerilor cu care lucrezi.
2. Evaluarea riscurilor și identificarea posibilelor probleme de la fiecare loc de muncă al colaboratorilor. Persoana care se ocupă de SSM trebuie să inspecteze cu atenție fiecare locație și, în funcție de mediul acesteia și a ceea ce se întâmplă împrejur – dar și în drum spre aceasta -, să poată să clasifice diverse tipuri de pericole existente sau care ar putea să apară și să vină cu soluții pentru a le elimina.
3. Atenția la detalii este crucială, deoarece doar așa poate să observe acele aspecte care pentru alții pot să pară insignifiante, însă pot să salveze vieți. Unele detalii se pot vedea cu ochiul liber, însă pentru altele dezvolți în timp o finețe.
4. Capacitatea de a comunica eficient este deosebit de importantă pentru că zi de zi trebuie să interacționeze cu clienții săi și cu angajații lor. Mai mult decât atât, pe toți aceștia trebuie să îi instruiască, atât în ceea ce înseamnă legea, cât și în ceea ce înseamnă prevenția la locul de muncă și pe drum spre acesta. Chiar dacă informația este aproape aceeași pentru toate domeniile, felul în care o livrează este diferit în funcție de publicul cu care povestește. A ști să își calibreze discursul este un alt skill pe care trebuie să îl aibă.
5. Rezistența la stres și la munca sub presiune sunt din nou extrem de importante. Asta pentru că, în caz de accidente la locul de muncă sau urgențe, specialistul SSM trebuie să răspundă operativ și să ia decizii care pot să schimbe, atât soarta oamenilor, cât și a companiei pentru care lucrează.
6. E excelent dacă are cunoștințe de prim ajutor în caz că este la fața locului sau poate să ajungă foarte rapid atunci când se întâmplă un accident de muncă. Aportul său poate din nou să fie salvator din toate punctele de vedere. Dacă te specializezi în acest domeniu și nu le ai din prima clipă în care începi să profesezi, să știi că poți alege să participi la cursuri și astfel să îți dezvolți cariera.
7. Dorința de învățare continuă este importantă, deoarece, așa cum spuneam și la începutul articolului, legislația și regulile din acest domeniu se schimbă constant și astfel trebuie să fie mereu la curent cu aceste modificări.
Dacă îți dorești să știi cât mai multe din acest domeniu, îți recomandăm să faci constant cursuri de perfecționare. Astfel, pe lângă că vei fi la curent cu noutățile din domeniu, vei avea parte și de diverse perspective de la cei cu care vei interacționa.