Gestionarea stresului și prevenirea hărțuirii morale
Gestionarea stresului și prevenirea hărțuirii morale

Gestionarea stresului și prevenirea hărțuirii morale necesită asigurarea resurselor adecvate pentru angajați, un rol vital în crearea unui mediu de lucru sănătos și productiv.

Neasigurarea acestor resurse poate conduce la stres, o problemă complexă care, conform Legii nr.167/2020, poate fi recunoscută ca o formă de hărțuire morală la locul de muncă.

Gestionarea stresului și prevenirea hărțuirii morale, obligații ale angajatorilor

 • Este esențial ca angajatorii să înțeleagă importanța asigurării resurselor necesare și să adopte măsuri eficiente pentru gestionarea stresului și prevenirea hărțuirii morale la locurile de muncă.

Asigurarea resurselor necesare pentru angajați în îndeplinirea sarcinilor de muncă este un pilon esențial al unei culturi organizaționale sănătoase.

În lipsa acestor resurse, stresul devine o prezență persistentă, fiind identificat astfel ca formă de hărțuire morală la locul de muncă.

Această problematică atinge atât performanța angajaților, cât și bunăstarea lor mentală, iar importanța angajatorului în a furniza resurse adecvate și a încuraja un mediu de lucru echilibrat și susținător devine evidentă.

 • Este crucial să se exploreze implicațiile acestui aspect și să se identifice strategii eficiente pentru a preveni stresul și pentru a promova o experiență de lucru pozitivă și productivă.

Manusi Spuma Nitril CT HR

Importanța asigurării resurselor necesare conform legii

 • Resursele adecvate pentru gestionarea stresului includ: echipamente de protecție, instrumente de lucru, suportul, formarea și mediul necesar pentru ca angajații să-și îndeplinească sarcinile cu succes.

Atunci când resursele sunt insuficiente sau inadecvate, angajații se pot confrunta cu provocări dificile în îndeplinirea așteptărilor și în gestionarea sarcinilor.

Acest lucru poate genera stres, anxietate și oboseală, având un impact negativ asupra performanței și bunăstării generale.

 • Potrivit Legii nr.167/2020, stresul generat de neasigurarea resurselor necesare poate fi considerat o formă de hărțuire morală la locul de muncă.

Această recunoaștere legală subliniază importanța impactului psihologic și emoțional al lipsei de resurse asupra angajaților.

 • Hărțuirea morală nu se limitează doar la comportamentele evidente și deschise, ci poate include și condițiile de muncă care creează un mediu nesănătos sau dificil pentru angajați.

Efecte grave ale stresului asupra angajaților la locul de muncă

Stresul la locul de muncă poate avea efecte grave asupra angajaților și organizației în ansamblu. Specialiștii SSM-SSM menționează că aceste efecte pot include:

 1. Sănătate fizică și mentală deteriorată: Stresul cronic poate contribui la probleme de sănătate precum tensiunea arterială crescută, tulburările de somn, anxietatea și depresia.
 2. Scăderea performanței: Angajații care se confruntă cu stres pot avea o performanță mai slabă, ceea ce poate afecta rezultatele organizației.
 3. Creșterea absenteismului: Stresul excesiv poate duce la absenteism crescut și la o scădere a implicării angajaților în muncă.
 4. Reducerea moralului: Un mediu de lucru stresant poate deteriora moralul și satisfacția angajaților.

Metode de prevenire folosite în gestionarea stresului și a hărțuirii morale

Pentru a preveni orice formă de hărțuire asociată cu neasigurarea resurselor necesare, angajatorii pot adopta următoarele măsuri folosite de inspectorii SSM-SSM în gestionarea stresului:

 • Evaluarea nevoilor: Realizarea unei evaluări periodice a nevoilor și a resurselor necesare pentru fiecare angajat poate ajuta la identificarea lacunelor și la luarea de măsuri corective.
 • Comunicare deschisă: Încurajarea comunicării deschise între angajați și conducere poate ajuta la identificarea problemelor și găsirea soluțiilor într-un stadiu incipient.
 • Asigurarea echipamentelor și instrumentelor: Furnizarea de echipamente de protecție și instrumente adecvate este esențială pentru îndeplinirea sarcinilor în condiții optime.
 • Oferirea de formare și dezvoltare pentru gestionarea stresului: Investirea în dezvoltarea profesională a angajaților poate crește competențele și încrederea în gestionarea sarcinilor.
 • Promovarea flexibilității: Acordarea unei anumite flexibilități în gestionarea sarcinilor și programelor poate contribui la reducerea presiunii și a stresului.
 • Cultură a susținerii: Promovarea unei culturi a susținerii și sprijinirii reciproce între colegi poate contribui la reducerea sentimentului de izolare și a stresului.

Ce concluzii au specialiștii în securitate și sănătate în muncă?

 • Neasigurarea resurselor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă poate genera stres și, conform Legii 167/2020, poate fi considerată o formă de hărțuire morală la locul de muncă.
 • Într-o lume profesională în continuă schimbare, este esențial ca angajatorii să conștientizeze impactul acestui aspect asupra angajaților și să adopte măsuri proactive pentru gestionarea stresului și a hărțuirii morale.
 • Organizațiile pot contribui la sănătatea mentală și bunăstarea angajaților, sporind în același timp performanța și succesul pe termen lung, prin:

-asigurarea resurselor adecvate;

-promovarea unei comunicări deschise;

-crearea unui mediu de lucru susținător.

Aflați cum puteți îmbunătăți metodele pentru gestionarea stresului angajaților dumneavoastră intrând în contact cu experții SSM-SSM prin accesarea site-ului:https://ssm-ssm.ro/contact/