mucegaiMuncitorii si publicul pot fi expusi la mucegai la locul de munca pe materialele de constructie deteriorate de apa in interiorul cladirilor si in timpul operatiunilor de intretinere si reparatii ale cladirii.

Mucegai la locul de munca

Cele mai frecvente tipuri de mucegai la locul de munca nu sunt in general periculoase pentru persoanele sanatoase – dar unele forme pot fi periculoase pentru anumite persoane.

Persoanele care au astm, bronsita, febra de fan, alte alergii sau au un sistem imunitar slabit au mai multe sanse sa reactioneze la mucegai.

Cele mai frecvente simptome sunt curgerea nasului, iritarea ochilor, eruptii cutanate, tuse, congestie si agravarea astmului.

Simptomele dispar de obicei dupa oprirea expunerii la mucegai la locul de munca. Cel mai adesea, nu exista consecinte cunoscute pe termen lung asupra expunerilor la locul de munca.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Locatii afectate de mucegai

Mucegaiurile (ciupercile) sunt prezente oriunde – in interior si in exterior. Orice cladire poate avea mucegai.

Cu toate acestea, cladirile cu antecedente de scurgeri de apa, inundatii, incendii si probleme cu calitatea aerului interior (de exemplu, un control slab al umiditatii, lipsa de aer proaspat) ar trebui considerate cu un risc mai mare de crestere a mucegaiului.

Gips-carton deteriorat de apa, materiale din lemn, iuta, tapet si carton sunt predispuse la cresterea fungica.

Toate matritele au nevoie de apa pentru a creste. Mucegaiul poate creste oriunde exista daune de apa, umiditate ridicata sau umezeala.

Cel mai adesea mucegaiurile sunt limitate la zone in apropierea sursei de apa. Cand materialul mucegait se deterioreaza sau se tulbura, sporii mucegaiului pot fi eliberati in aer. Expunerea apare daca oamenii inspira sporii.

Precautii

Cresterea sustinuta si / sau extinsa a oricarui mucegai la locul de munca vizibil pe suprafetele interioare ale unei cladiri este inacceptabila.

Cresterea mucegaiului pe suprafetele interioare ale cladirilor este un factor de risc pentru problemele de sanatate.

Problemele de umiditate (inundatii, scurgeri, patrunderea apei, condensarea etc.) in cladiri sunt motivul principal pentru cresterea mucegaiului.

Aceste probleme de umiditate ar trebui sa fie centrul eforturilor de evaluare si control, urmate de curatare, remedierea materialelor contaminate, inspectii periodice si intretinere preventiva si de remediere.

Daca contaminarea mucegaiului este extinsa, angajatorul ar trebui sa solicite asistenta profesionala din partea consultantilor din sectorul privat care sunt specializati in remedierea mucegaiului.

Ocupantii cladirilor contaminate cu mucegai ar trebui sa fie informati cu privire la prezenta mucegaiului si sa li se ofere informatii despre efectele mucegaiului asupra sanatatii.

Contactati-ne acum pentru o oferta rapida SSM-PSI Cluj-Napoca.

Pericol pentru sanatate

Persoanele care sunt expuse la mucegai la locul de munca sunt mai susceptibile la:

  • iritarea ochilor, nasului si gatului
  • tuse si acumulare de mucoase (flegma)
  • respiratie suieratoare si dificultati de respiratie
  • agravarea simptomelor astmului
  • alte reactii alergice

Unii oameni sunt mai vulnerabili la efectele mucegaiului decat altii. Aceasta poate include copii, varstnici si persoane cu afectiuni medicale (cum ar fi astmul si alergiile severe).

Deoarece unii oameni sunt mai sensibili decat altii, nu exista o limita „sigura” pentru mucegai.

Unele mucegaiuri aeropurtate pot provoca infectii pulmonare severe la persoanele cu sistem imunitar foarte slabit (cum ar fi cele cu leucemie sau SIDA sau pacientii cu transplant).

Daca credeti ca problemele dvs. de sanatate ar putea fi legate de mucegai la locul de munca, discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Indepartati orice mucegai care exista deja si luati masuri pentru a preveni cresterea.

Semne de mucegai

In majoritatea cazurilor, nu este nevoie sa masurati concentratia efectiva a mucegaiului in aerul interior sau sa determinati speciile specifice de mucegai. Trebuie doar sa gasiti matrita si sa remediati problema.

Nu toate formele sunt evidente de gasit. Este important sa verificati mucegaiul oriunde este umed, in special acolo unde s-au produs daune de apa.

Inspectati-va casa pentru semne vizibile de mucegai sau zone cu prea multa umiditate. Cautati pete sau decolorari pe podele, pereti, geamuri, tesaturi si covoare.

Vezi daca mirosi un miros „pamantesc” de mucegai. Daca este necesar, contactati un expert pentru ajutor.

Daca suprafata contaminata este mica pana la moderata:

  • Purtati ochelari sau ochelari de protectie, o masca de unica folosinta N95 si manusi de unica folosinta de uz casnic.
  • Poate doriti sa izolati zona prin lipirea placilor de plastic pe pereti si tavan pentru a preveni raspandirea particulelor de praf si mucegai la locul de munca.
  • Aspirati zona cu un aspirator HEPA inainte si dupa curatare.
  • Curatati matrita folosind apa si detergent pentru vase. Nu este nevoie sa folositi inalbitor. Cand curatati gips-carton, utilizati o carpa umeda, astfel incat sa nu faceti gips-carton umed.
  • Persoanele sensibile nu trebuie sa se afle in aceeasi camera in timpul lucrului si ar putea dori sa paraseasca casa pana cand mucegaiul este indepartat.

Daca zona afectata este mare:

  • Luati masuri de precautie pentru a va proteja sanatatea.
  • Luati in considerare angajarea unui profesionist pentru a-l curata, mai ales daca exista o cantitate mare de mucegai sau daca mucegaiul revine in continuare dupa ce il curatati.
  • O cantitate mare de mucegai la locul de munca este adesea rezultatul unei probleme mai mari (cum ar fi o scurgere in fundatie sau o inundatie majora), pe care este posibil sa aveti nevoie de un ajutor profesional pentru a remedia.
  • Odata ce ati facut curatarea, asigurati-va ca ati rezolvat cauza principala (deteriorarea apei, umiditate prea mare sau insuficienta ventilatie) pentru a preveni cresterea din nou a mucegaiului.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.