Echpament de protectie de inata vizibilitate

Alegerea potrivita a unui echipament de protectie de înaltă vizibilitate, specific pe locuri de muncă este un prim pas pentru prevenirea accidentelor la locul de muncă. Toti muncitorii trebuie să folosească și să îngrijească echipamentul de protectie de înaltă vizibilitate.

Notiunea de echipament individual de protectie este reglementata de Legea nr. 319 din 2006 si de HG nr. 1048/2006.

Există mai multe categorii de echipamente de protectie de înaltă vizibilitate.

Prin definiție, echipamentul de protectie de înaltă vizibilitate are proprietăți puternic reflexive, si îi ajută pe lucrători să rămână vizibili în orice condiții atmosferice, condiții de iluminare, chiar și noaptea.

Formele în mișcare trebuie sa contrasteze cu mediul înconjurător pentru a fi mai ușor de observat.

Proprietatea acestor echipamente de protectie, de a fi văzute, este esențială pentru siguranța lucrătorilor, în special, pentru cei care lucrează în jurul vehiculelor și echipamentelor care se deplasează – in santiere de construcție, pe șosele precum și în depozite.

Nu toate echipamentele de protectie de înaltă vizibilitate sunt aceleași. Categoriile de echipamente de protectie de înaltă vizibilitate variază într-o gamă largă, functie de utilizările și mediile cu care se confruntă lucrătorii în fiecare zi.

Zona de lucru influenteaza, atat alegerea optima a materialelor de fond fluorescende, cat si culoarea echipamentului de protectie de inalta protectie. Pentru a fi mai usor de observat, aceste echipamente sunt confectionate din materiale de culoare, rosu, portocaliu, sau galben neon, care fiind puternic contrastante cu mediul inconjurator, devin mult mai vizibile.

Când este necesară îmbrăcămintea cu vizibilitate ridicată?

Legislatia de securitate a muncii este cea care impune cand este necesara aceasta imbracaminte si stabileste care sunt categoriile de angajați care trebuie să poarte echipament de protectie cu vizibilitate ridicată, ce se conformeaza standardelor europene EN ISO 20471.

Aceste standarde de vizibilitate, stabilesc 3 clase de protectie, functie de cantitatea materialelor fluorescente si reflectorizante folosite:

  • ​Nivelul cel mai scazut de vizibilitate este incadrat la clasa 1, si presupune folosirea benzilor reflectorizante aplicate pe echipamentul de protectie al lucratorului din mediul cu riscuri minime.
  • Nivelul mediu de vizibilitate al echipamentului este incadrat la clasa 2, si presupune aplicarea unor benzi reflectorizante atat pe pantalonii cat si pe vesta echipamentului de protectie, la nivelul taliei si al umerilor, pentru a semnaliza pozitia si miscarea utilizatorului.
  • Nivelul cel mai inalt de vizibilitate al imbracamintii este incadrat la clasa 3 si include jacheta de protectie de inalta vizibilitate pe care sunt aplicate benzi reflectorizante in talie, pe brate si pe umeri.