Extinctorul în cazul urgențelor

0
598
Instructaj Preventie incendiu-copii
Instructaj Preventie incendiu-copii
Extinctorul în cazul urgențelor
Extinctorul în cazul urgențelor

Astazi vorbim despre apărarea împotriva incendiilor .Cel mai eficient tip de extinctor de incendiu pentru fiecare situație de inceput de incediu. Acest lucru este esențial în orice training în domeniul siguranței la incendiu.

Statutul prevede că „angajatorul trebuie să furnizeze un cadru organizatoric pentru instruirea și pentru familiarizarea angajaților.

Cu principiile generale ale utilizării stingătoarelor de incendiu și a pericolelor asociate cu incendiile în stadiu incipient.

În domeniul siguranței împotriva incendiilor. Pentru a vă asigura că angajații dvs. sunt pregătiți in caz de urgență la locul de muncă. Urmați pașii descriși în acest articol pentru un program de instruire in situatii de urgență de succes.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când vă concepeți programul de pregătire a stingătorului de incendiu.

Este locul de muncă. Concentrați-vă instruirea asupra tipurilor de situații de urgență cu care se pot confrunta cu adevărat angajații.

De exemplu, un complex de birouri, o unitate de fabricație, un spital și un spatiu universitar ar trebui să aibă programe diferite de instruire. În plus, angajații cu roluri diferite ar trebui instruiți pe baza amenințărilor cu care se confruntă.

A protocoalelor de răspuns la situații de urgență care sunt stabilite prin documentatiile de PSI intocmite la nivel de unitate.

Fiecare program de succes ar trebui să combine elemente de instruire în clasă și practice.

Multe dintre elementele de bază pot și ar trebui să fie acoperite înainte de a permite cursanților să își cimenteze cunoștințele.

Cursanții trebuie să părăsească programul cu cunoștințe despre sursele de incendiu, clasele de incendiu și stingătoarele corespunzătoare ale acestora.

Cum să identifice un stingător, cum să evalueze o situație de incendiu și să controleze protocoalele de urgență. Următoarele informații pot fi difuzate într-o varietate de moduri, în funcție de audiența dvs.

Cu scopul de a asigurarea cele mai bune condiții pentru o muncă înalt productivă. SSM Timiș  duce la ferirea lucrătorilor de incidente neplăcute, atât fizice cât si psihice in timpul sarcinii de muncă.

Surse de incendiu

 • Incendiile sunt reacții chimice care apar atunci când se combină un combustibil, oxigen și o sursă de aprindere.
 • Extinctoarele funcționează prin eliminarea uneia sau mai multora dintre aceste surse, care lucrează în diferite moduri. De exemplu, stingătoarele cu apă elimină căldura și extinctoarele cu dioxidul de carbon (CO2)  elimina furnizarea de oxigen.
clase de incendiu
clase de incendiu

Cinci clase de incendiu

 • Incendiile de clasa A implică materiale combustibile obișnuite, cum ar fi cârpă, lemn, hârtie, cauciuc și multe materiale plastice.
 • Incendiile de clasa B implică lichide inflamabile și combustibile, cum ar fi benzina, alcoolul, motorina, vopselele și lacurile pe bază de ulei și gazele inflamabile.
 • Incendiile din clasa C implică un echipament electric alimentat.
 • Incendiile din clasa D implică metale combustibile, cum ar fi magneziu, titan și sodiu.
 • Incendiile de clasa K implică uleiuri vegetale, uleiuri animale sau grăsimi în aparatele de gătit.

Alegerea corecta a stingătorului de incendiu

Extinctoare
Extinctoare
 • Multe stingătoare de incendiu sunt concepute pentru a fi utilizate pe anumite tipuri de incendii. Cele mai frecvente stingătoare de incendiu sunt clasa A: apă; Clasa BC: CO2; Clasa ABC: pulbere chimică uscată
 • Utilizatorii trebuie să înțeleagă că utilizarea unui stingător de incendiu care nu corespunde clasei de incendiu poate crește riscul de incendiu și periclitează atat utilizatorul cat și pe cei din apropiere. A se discuta despre cel mai bun extinctor de incendiu pentru fiecare situație de incendiu, este esențială în orice program de instruire în domeniul siguranței la incendiu.

Identificarea unui stingător de incendiu

 1. Învățați-i pe angajați cum să identifice un stingător, inclusiv clasa sa și mărimea focului pe care este proiectat să-l combată, prin marcajul de pe extinctor.
 2. Ajutați angajații să identifice extinctoarele existente în jurul locului de muncă.

Evaluarea unei situații de incendiu

 • Deoarece stingătoarele de incendiu portabile sunt proiectate pentru echipa de interventie, angajații ar trebui să fie familiarizați cu modul în care să evalueze în mod corespunzător o situație de incendiu.
 • Utilizatorii nu ar trebui să utilizeze un stingător portabil pentru combaterea incendiilor mai mari decât ei înșiși.
 • Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să evalueze poziția focului (este vizibilă pe deplin sau se întinde în spatele pereților sau al echipamentului?), Nivelurile de căldură (camera este prea fierbinte pentru a rămâne confortabil?), Prezența fumului sau fumului gros, trasee de ieșire suficiente.
 • În plus, fiecare organizație trebuie să instruiască în mod clar angajații cu privire la ce acțiuni de alertare sunt necesare și când este necesară evacuarea. În mod ideal, angajații nu ar trebui să încerce niciodată să lupte împotriva unui incendiu fără a semnala că există o urgență.

Instruire practică

Vizionarea unui video sau furnizarea unei demonstrații în sala de clasă nu reprezintă un substitut pentru observarea unui incendiu, atingerea unui stingător, tragerea pinului și stoarcerea declanșatorului. Stingătoarele de incendiu reprezintă un instrument important de siguranță, amplasat pe întregul loc de muncă, dar, ca orice alt instrument, este necesară instruirea adecvată pentru a susține utilizarea sigură și eficientă.

Instruirea manuală nu numai că întărește încrederea, ci și distruge excesul de încredere. Majoritatea angajaților care nu au folosit un stingător sunt uimiți de cât de puțin timp de descărcare are. Un extinctor standard P6 ABC oferă doar 12 de secunde de descărcare. Informația aceasta ajută angajații să evalueze în continuare riscul și să aprecieze limitele extinctoarelor portabile.

Un program de pregătire a extinctoarelor bine executat oferă mult mai mult decât un mijloc de conformitate. Un program cuprinzător, care include atât educație în sala de clasă, cât și instruire practică.

Sfaturi pentru pregătirea mâinilor

Instruirea practica oferă numeroase oportunități pentru a învăța angajații să utilizeze eficient un stingător de incendiu. Luați în considerare aceste sfaturi pentru implicarea și educarea angajaților:

 • Simulați diferite situații de incendiu, incluzând diferite tipuri de incendii sau dificultăți la nivelul focului.
 • Luați în considerare utilizarea simulatoarelor digitale de incendiu, care pot fi utilizate în zone în care angajații se pot confrunta cu situații de urgență, dar în care nu sunt permise arsuri vii, cum ar fi podeaua de producție.
 • Angajații să lucreze cu diferite dimensiuni de stingătoare, astfel încât să înțeleagă potențialul și limitele fiecăruia.
 • Învățați angajații să mențină distanța adecvată de incendii, în funcție de mărimea stingătoarelor folosite și de tipul de incendiu. Demonstrați cum să vă îndepărtați în mod corespunzător de un incendiu după ce se consideră că este sub control.
 • Învățați-i pe angajați să verifice manometrele și să stingă stingătoarele înainte de a se apropia de un incendiu. Un instrument excelent de învățare poate include includerea cursanților din mai multe stingătoare de formare în cazul în care una sau mai multe nu sunt complet încărcate.
 • Păstrați dimensiunile clasei mici, în mod ideal mai puțin de 20 de elevi la un moment dat. Acest lucru va face mai ușor participarea tuturor, să adreseze întrebări și să rămână angajați. Permiteți tuturor stagiarilor să stingă incendiul și să le ofere oportunități de a-și perfecționa tehnica și să încerce din nou dacă nu reușesc.